Най-често срещаните детски страхове

[qr-code align=”left”] Нормално е малките деца между 12-15 месеца да изпитват страх от най-различни неща. Страховете се засилват, щом детето проходи. Прохождането е важен етап в детското развитие, който отключва редица познавателни и емоционални промени у детето. Ето някои от най-често срещаните детски страхове:

1. Страх от тъмното 

Детето не може да вижда в тъмното и се чувства беззащитно.

Как да му помогнете: Повечето деца, малко или много, се страхуват от тъмното. Това е по-скоро страх от неизвестното, което се крие в тъмнината.
Можете да помогнете на детето си, като го научите да светва лампите в дома ви, а също така и да сложите нощна лампа в стаята му. Изведете детето на нащна разходка и разговаряйте за новите неща, с които то ще се запознае. По този начин ще му помогнете да опознае и разбере тъмното.

2. Чудовищата

Кой от нас не си е мислел: “Какво ли се спотайва под леглото ми и ме дебне?”

Как да помогнете на детето да преодолее този страх: Ние възрастните знаем, че чудовища не съществуват, но няма смисъл да се опитваме да убедим детето в това. Децата имат богато въображение, което им рисува чудовище във всеки тъмен ъгъл, дебнат ги сенки и всякакви лоши герои от филмчетата. Вземете насериозно страховете на детето си и му помогнете да предоврати “посещенията” на чудовищата. Проверете заедно под леглото, в тъмния килер и на всички места, където може да се скрие едно чудовище. Можем да минем на страната на детето в борбата с въображаемите чудовища и да му дадем магическо оръжие, което ще го направи недостижимо за тях. Вариант е да дадем на детето воден пистолет и да го убедим, че чудовищата се страхуват от вода и докато е с пистолета, нищо лошо не може да му се случи. Друг вариант е да сложите на вратата на детската стая знак “Влизането забранено за чудовища”. 🙂

3. Времето (атмосферните условия)

Силният вятър и тъмните буреносни облаци са страшни.

Как да помогнем на детето: Най-добрият начин е да помогнем на детето да разбере времето и дори да му се наслаждава. Извеждайте детето и му позволете да играе навън при почти всякакви атмосферни условия. Така то ще разбере какво е да духа силен вятър или да вали дъжд. Друг вариант е да следите прогнозата за времето заедно и да се подготвите за следващия ден. По този начин детето ще има известен контрол върху случващото се.

4. Кошмарите

Децата се страхуват да спят сами, защото често се случва да сънуват “лоши сънища”.

Как можем да помогнем: Кошмарите олицетворяват лутането на детето между реалността и фантазията. Не винаги детето може да каже с думи, че е имало лош сън, но то винаги ни ще покаже това с неспокойствието си – ще се буди често, ще плаче насън или ще се буди с плач. Прегърнете детето, успокойте го, дайте му любимата играчка и го уверете, че с вас нищо лошо няма да му се случи. =>